Translate

Monday, 18 January 2016

Kerabu Petai



Kerabu petai yang mampu menjadi penambah selera khususnya buat peminat petai. Cara menyediakannya adalah sangat mudah. Boleh gunakan petai yang mentah ataupun yang dicelur terlebih dahulu.


Kerabu Petai
Mufidah Abdul Hadi Alyunusi

Bahan-bahan:
Petai - dibuang kulit dan dihiris halus (mentah atau dicelur dahulu)
Jus limau kasturi
Garam
Gula
Kerisik
Bawang besar - dihiris halus
Ikan bilis - digoreng garing


Bahan-bahan ditumbuk bersama:
Cili api
Cili hidup
Belacan
Bawang merah

Cara menyediakannya:

Satukan petai bersama dengan bahan-bahan yang ditumbuk, garam, gula, kerisik, bawang besar dan jus limau. Gaul hingga rata. Taburkan ikan bilis dan gaul lagi. Sebaiknya ikan bilis dimasukkan sejurus sebelum dihidangkan supaya kekal rangup semasa dimakan.

No comments:

Post a Comment