Kerabu yang sangat mudah disediakan dengan menggunakan udang dan nenas sebagai bahan utamanya. Enak disajikan dengan nasi panas.
Kerabu Udang dan Nenas
Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
Udang - dicelur hingga masak
Nenas - dipotong kecil
Cili api - hiris
Bawang putih - cincang
Tomato - potong dadu
Bawang besar - hiris halus
Sos ikan
Gula merah
Garam jika perlu
Jus limau kasturi
Kacang tanah - sangai dan tumbuk kasar
Cara menyediakannya:
Cili api, tomato dan bawang putih ditumbuk pecah-pecah. Masukkan gula merah, sos ikan dan jus limau kasturi dan gaul hingga sebati. Suaikan rasa dan jika perlu tambahkan garam secukup rasa. Satukan dengan udang, nenas, kacang tanah dan bawang besar. Gaul hingga sebati. Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment