Translate

Monday, 18 January 2016

Kuih Sagu





Kuih tradisi yang sangat mudah untuk disediakan. Sesuai dijadikan juadah untuk sarapan dan juga minum petang. 





Kuih Sagu
Mufidah Abdul Hadi Alyunusi

1 cawan sagu
1/3 cawan air
2/3 cawan gula (atau ikut manis yang disukai)
Sedikit pewarna merah
Beberapa titis esen ros
Kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam

Rendam sagu selama 30 minit. Masukkan dalam penapis dan lalukan bawah air paip untuk membilasnya. Masak lebih kurang  7 cawan air hingga mendidih. Masukkan sagu dan kacau sentiasa hingga sagu kelihatan jernih. Tuangkan ke dalam penapis  dan lalukan di bawah air paip yang mengalir untuk membuang lebihan kanji. Toskan. Sementara itu satukan 1/3 cawan air, gula, pewarna merah dan esen ros. Masak sehingga menjadi pekat. Masukkan sagu tadi dan masak sebentar biar likat. Tuang ke dalam loyang atau acuan dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk bolehlah dipotong dan digaulkan dengan kelapa parut yang bercampur sedikit garam.


No comments:

Post a Comment