Translate

Monday, 18 January 2016

Puding Jagung




Puding Jagung
Mufidah Abdul Hadi Alyunusi

12 g agar-agar bertali
4 cawan air (kurangkan jika suka puding lebih keras)
1 tin jagung berkrim (cream style) - saya blend separuh dan biar separuh begitu saja..terpulang kalau nak blend semua atau biar semua begitu saja
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan santan 
1 cawan gula (atau ikut citarasa masing2)
1 sudu makan butter
1 biji telur
4 sudu besar tepung kastad 
Sedikit vanilla
Secubit garam

Rendam agar-agar hingga lembut. Bilas dan satukan dengan air. Masak sehingga agar-agar cair.

Bila agar-agar sudah larut, masukkan gula. Kacau sehingga gula larut. Masukkan jagung, butter dan garam. Kacau sekali sekala hingga butter cair dan adunan mendidih.

Sementara itu satukan telur, vanilla dan susu cair. Pukul perlahan-lahan dengan garfu hingga sebati. Masukkan tepung kastad sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati dan tak berketul.

Bila adunan agar-agar telah mendidih, alihkan dari api. Perlahan-lahan tuangkan adunan telur, susu dan tepung kastad tadi ke dalam adunan agar-agar sambil dikacau setiap masa. 

Masak semula dengan api sederhana sambil dikacau selalu sehingga mendidih semula. Kecilkan api dan masak lagi selama 3-4 minit. Angkat.

Basahkan acuan dan tuang adunan ke dalam acuan. Biarkan sejuk sedikit dan bolehlah disimpan dalam petisejuk sebelum dihidangkan.



No comments:

Post a Comment