Hidangan tradisional yang sangat menyegarkan terutama bila dihidangkan semasa cuaca panas. Gabungan sagu dengan kuah santan dan gula melaka yang lemak-lemak manis sangat sesuai disajikan sebagai hidangan pencuci mulut. Cara membuatnya juga sangat mudah. Kalau anda kurang gemarkan makanan bersantan, bolehlah gantikan santan dengan susu cair.
Sagu Pulau/ Sagu Gula Melaka
Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
Sagu
Air secukupnya
Sirap gula melaka:
Gula melaka
Air
Daun pandan - disimpul
Sos santan (bleh juga gantikan dengan susu cair):
Santan
Daun pandan -disimpul
Sedikit garam
Cara menyediakannya:
Rendam sagu dalam air selama 30 minit. Tapis dan bilas dengan air mengalir. Toskan sagu. Masak air secukupnya hingga mendidih (sagu akan mengembang bila dimasak, jadi air perlu lebih). Bila air telah mendidih, masukkan sagu. Kacau sehingga sagu kelihatan jernih. Tuang ke dalam penapis dan bilas dengan air mengalir untuk menghilangkan kanji. Toskan dan masukkan ke dalam acuan. Jika suka boleh letakkan sedikit pewarna makanan. Simpan sagu dalam petiais. Hidangkan bersama sirap gula melaka dan sos santan (atau susu cair) yang disejukkan.
No comments:
Post a Comment