Somsom merupakan kuih tradisi yang sangat popular di bulan puasa. Rasanya yang lemak-lemak manis sangat sesuai dijadikan juadah pemanis mulut dan untuk berbuka puasa.
Somsom
Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
1 cawan tepung beras
3 cawan santan (saya guna 1 cawan santan pekat + 2 cawan air)
Sedikit garam
Bahan2 untuk sirap gula melaka:
Gula melaka
Air
Daun pandan disimpul
Cara menyediakan somsom:
Satukan semua bahan dan masak atas api sederhana sambil dikacau setiap masa sehingga kental dan berkilat. Masukkan ke dalam acuan.
Cara menyediakan sirap:
Satukan semua bahan dan masak hingga mendidih dan gula larut. Kacau sekali sekala. Ketepikan daun pandan dan tapis sirap.
Hidangkan somsom bersama sirap gula melaka pada suhu bilik ataupun sejukkan di dalam petisejuk sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment