Red Velvet Kukus bersama Cream Cheese Frosting, resipi mudah menggunakan blender sahaja untuk mengadun adunan cupcakenya. Cupcake ini dibuat khas untuk guru anak-anak sempena sambutan Hari Guru. Alhamdulillah cikgu-cikgu menyukainya.
Steamed Red Velvet Cupcakes
(Red Velvet Kukus)
Resipi olahan: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
Bahan A (ayak bersama):
330 g tepung gandum
15 g serbuk koko
2 sudu teh double action baking powder
3/4 sudu teh baking soda
Bahan B:
3 biji telur gred A (pastikan telur fresh)
1 cawan gula castor
1 1/2 sudu teh vanilla
1 sudu teh ovalette
Bahan C (satukan semua bahan dan kacau):
250 ml susu cair/segar
2 sudu teh atau secukupnya pewarna merah (bright red)
1 1/2 sudu teh cuka/ jus lemon (sy guna cuka epal)
250 ml minyak masak
Cara membuatnya:
Masukkan bahan B ke dalam blender dan blend selama 5-8 minit. Tuang ke dalam bekas agak besar dan masukkan bahan A dan C secara berselang seli (kacau dulu bahan C sebab minyak dan cecair akan terpisah jika dibiarkan lama tak dikacau). Kaup dan balikkan biar sebati. Masukkan ke dalam acuan cupcake atau lompang dan kukus dengan api sederhana lebih kurang 10-15 minit. Jangan guna api besar yer, nanti pecah bahagian atas cuppies. Bila dah sejuk bolehlah dihias dengan cream cheese frosting.
Cream Cheese Frosting
Resipi: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
250g cream cheese (sy guna Philly)
Lebih kurang 1/2 cawan gula halus (gula dikisar dan ayak)
3/4 cawan krim putar jenis nondairy (nondairy cream- sy guna Vivo)-pukul kembang
Sedikit esen vanilla (sy guna clear vanilla)
Jus dan parutan kulit lemon secukupnya jika suka
Pukul cream cheese biar lembut. Masukkan gula, vanilla, lemon jus dan perutan kulit lemon jika suka dan pukul sebati. Masukkan krim yang telah dipukul kembang dan pukul perlahan biar rata. Jangan terlebih pukul nanti frosting jadi lembik.
No comments:
Post a Comment