Translate

Wednesday, 30 March 2016

Puding Marmar









Cuaca panas yang ekstrim mendorong saya mencuba beberapa puding baru. Idea untuk membuat Puding Marmar ini datang setelah ternampak dalam blog berbahasa Inggeris, puding mozaik yang dibuat menggunakan jeli yang berwarna warni. Memang enak sekali dihidangkan puding ini ketika cuaca panas.








Masukkan jeli Sumi yang telah dipotong ke dalam acuan..




Kemudian curahkan ke atasnya perlahan-lahan dengan separuh adunan puding yang dibiarkan suam terlebih dahulu..




Bila lapisan pertama telah beku, tuangkan ke atasnya satu dari adunan yang diwarnakan. Panaskan dahulu adunan tersebut sebelum dituang atas lapisan sebelumnya supaya bila puding mengeras, setiap lapisan melekat dengan baik..
Jangan lupa goreskan permukaan puding yang telah mengeras dengan garfu sebelum menuang lapisan baru di atasnya. Ini bertujuan supaya setiap lapisan melekat antara satu sama lain dengan baik..




Pastikan puding sudah betul-betul beku sebelum dikeluarkan dari acuan..




Puding ini enak dimakan setelah disejukkan!







Puding Marmar
Mufidah Abdul Hadi Alyunusi

Bahan-bahannya:
18 g agar-agar bertali - direndam 1/2 jam dan kemudian ditoskan
4 cawan (1 liter) air
2 cawan (500 ml) susu cair
1 cawan gula (atau secukup rasa)
Sebungkus jeli segera Sumi
Sedikit vanila
Pewarna pilihan

Cara membuatnya:
Keluarkan jeli segera dari bungkusannya dan potong kepada beberapa bahagian (saya potong kepada 4 bahagian). Masukkan ke dalam acuan dan ketepikan.

Satukan air dan agar-agar dan masak sehingga agar-agar larut. Masukkan susu cair, gula dan vanilla. Masak atas api sederhana sambil dikacau selalu sehingga mendidih. 

Biar suam sedikit dan tapis separuh adunan ke dalam acuan yang berisi jeli sumi tadi. Ketepikan sehingga keras.

Sementara itu bahagikan adunan selebihnya kepada dua bahagian dan warnakan dengan warna pilihan. 

Bila puding sudah beku, kelar permukaannya dengan garfu. Panaskan satu bahagian adunan yang diwarnakan tadi hingga panas kembali dan tuang atas permukaan puding. Ketepikan sehingga mengeras.

Kelar permukaan puding yang telah keras dengan garfu dan tuang baki adunan di atasnya (panaskan dahulu baki adunan tersebut supaya lapisan puding melekat dengan baik).

Sejukkan dalam petias sebelum dihidangkan.

Selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment