Laksam merupakan juadah tradisi yang berasal dari Pantai Timur yang sangat digemari ramai. Anak-anak saya amat menggemari laksam, sekaligus menyuntik semangat buat saya untuk mencuba membuatnya di rumah. Dulu kalau buat mesti laksamnya tidak menjadi. Adakala terlalu keras, adakala pula terlalu lembik. Alhamdulillah setelah beberapa kali bereksperimen, akhirnya mendapat hasil yang amat memuaskan hati dan menjadi pujaan suami dan anak-anak. Biasanya kalau di kampung, laksam dikukus atas tudung periuk yang leper. Tapi disebabkan saya tidak mempunyai tudung periuk yang leper, jadi saya gunakan loyang untuk membakar kek. Untuk mendapatkan laksam yang cantik, setiap kali ingin mengukus pastikan tudung periuk atau loyang yang digunakan disapu dahulu dengan minyak. Setelah laksam masak, biar seketika sehingga sejuk sedikit barulah digulung kepingan laksam dengan kemas.
Disajikan dengan sambal dan bahan-bahan tabur yang lain..begitu enak sekali!
Homemade Laksam
Resipi: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
Bahan untuk laksam:
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
Lebih kurang 4 1/2 cawan air suam
1 sudu teh garam
1 sudu makan minyak masak
Bahan-bahan untuk kuah:
1/2 kg ikan kembung/sardin
5-6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Serbuk lada sulah/hitam
Santan dari sebiji kelapa (atau secukup rasa lemak)
Garam dan gula secukup rasa
Asam keping
Bahan sampingan:
Kacang panjang
Taugeh
Timun
Bawang besar
Limau kasturi
Bunga kantan
Belacan bakar
Sambal (Cili kering direbus hingga kembang dan toskan - tumbuk halus dan perasakan dengan garam dan asam..boleh juga tumbuk bersama belacan bakar atau hidang belacan secara berasingan sebagai bahan tabur)
Cara membuat laksam:
Satukan tepung beras, tepung gandum dan garam. Masukkan 4 cawan air suam dan kacau hingga sebati. Jika perlu tambahkan air secukupnya dan kacau sebati. Masukkan minyak dan kacau rata. Panaskan kukusan dan sapukan loyang atau tudung periuk dengan minyak. Bila air kukusan telah mendidih, tuang sedikit adunan ke atas tudung periuk atau ke dalam loyang dan kukus api sederhana hingga masak. Angkat dan biar suam atau sejuk sedikit baru digulung rapat. Ulang proses ini hingga habis.
Cara membuat kuah laksam:
Rebus ikan bersama sedikit asam keping dan garam. Asingkan isi ikan dari tulangnya. Kisar isi ikan hingga halus. Masukkan ke dalam periuk. Kisar pula bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus. Masukkan ke dalam periuk bersama isi ikan tadi. Masukkan air rebusan ikan tadi, gula, garam, asam keping, serbuk lada hitam/sulah dan santan. Tambah air secukupnya jika perlu. Masak atas api sederhana sambil dikacau selalu supaya kuah tak berketul.
Hidangkan laksam yang dipotong bersama kuah, sambal, bahan tabur dan belacan bakar jika suka.
No comments:
Post a Comment