Translate

Monday, 20 June 2016

Pau Pulut Hitam








Pertama kali mencuba resipi Pau Pulut Hitam ini beberapa tahun lepas, kami sekeluarga terus jatuh cinta dengannya. Rasanya agak berbeza dengan pau biasa kerana ada penambahan pulut hitam di dalam adunannya. Anak-anak saya lebih menggemari pau ini berbanding pau biasa. Dah banyak kali saya membuat pau ni dan hasilnya tidak pernah mengecewakan. Paunya sentiasa naik dengan cantik dan teksturnya juga sangat lembut dan gebu. Jika anda ingin mencuba sesuatu yang agak berbeza, cubalah Pau Pulut Hitam ini.








 Pau Pulut Hitam
Oleh: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi 
Resipi Asal: Majalah Sedap
Sumber Resipi: Rahel Blogspot


Bahan-bahan: 
225g tepung pau 
50g tepung pulut hitam
1 1/2 sudu teh yis segera
15g  susu tepung
50g gula kastor
1 biji putih telur
115ml air sejuk dari peti sejuk
20g shortening (sy guna marjerin)
1/2 sudu teh double action baking powder (saya tambah)
Kertas minyak/cawan kertas/ daun pisang

Inti secukupnya : terpulanglah nak guna inti apa..sy guna inti karipap dan kelapa

Cara membuatnya:
 Satukan tepung pau, tepung pulut hitam, yis, tepung susu, double action baking powder dan gula kastor. Gaul rata. Buat lubang di tengah dan masukkan putih telur dan separuh dari air. Gaul rata. Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga sebati. Masukkan shortening dan uli selama 10-15 minit hingga elastik. (Adunan agak melekit). Masukan doh ke dalam bekas agak besar. Tutup bekas dan biarkan selama 30 minit hingga adunan naik. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian (30g setiap satu - sy tak timbangpun). Bulat2kan setiap satu bahagian doh dan ketepikan selama 10 minit. Ambil satu bahagian doh dan canai nipis. Masukkan inti dan bentukkan bulat. Alas dengan kertas minyak, cawan kertas atau daun pisang. Ketepikan lagi selama 30 minit. Kukus lebih kurang 8 minit hingga masak.

No comments:

Post a Comment