Translate

Thursday, 31 March 2016

Kek Batik Biskut Jejari





Tentunya ramai yang pernah buat atau makan kek batik terutama sekali versi yang menggunakan biskut marrie. Kali ini saya cuba buat versi kurang manis dengan menggunakan biskut jejari sebagai bahan utamanya. Penggunaan nestum dan serbuk koko dalam resipi ini berjaya mengimbangi rasa manis susu pekat manis serta biskut jejari disamping memberikan rasa yang enak dan lemak.





Jom kita tengok cara membuatnya di bawah ini. 

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat kek batik ini:
2 cawan (125g) butter 
1/2 tin susu pekat manis
150g biskut jejari
3/4 cawan nestum
1/4 cawan serbuk koko (diayak)
1/2 sudu teh vanilla
Plastik untuk membungkus

(Resipi penuh berada di bahagian bawah posting ini)





Satukan butter dan susu pekat manis di dalam kuali dan masak di atas api sederhana sambil dikacau setiap masa sehingga butter cair..




Masukkan vanilla diikuti dengan serbuk koko. Kacau sehingga sebati...




Masukkan pula nestum dan kacau lagi hingga sebati...




Masukkan biskut jejari dan balik-balikkan hingga bersalut sepenuhnya dengan adunan coklat...





Tuang adunan ke atas plastik. Bungkus dengan kemas menjadi bentuk silinder.




'Twist' kedua-dua hujung plastik dengan kemas dan simpan dalam petias sehingga mengeras.






Untuk menghidangkannya, keluarkan dari plastik dan potong.  Sedia untuk dinikmati!








Kek Batik Jejari Biskut 
Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
(Sukatan dalam cawan metrik)

Bahan-bahannya:
1/2 cawan (125g) butter 
1/2 tin susu pekat manis
150g biskut jejari
3/4 cawan nestum
1/4 cawan serbuk koko (diayak)
1/2 sudu teh vanilla
Plastik untuk membungkus

Cara membuatnya:
Masukkan butter dan susu ke dalam kuali dan masak atas api sederhana sambil dikacau selalu sehingga butter cair.

Kecilkan api dan masukkan vanilla, diikuti dengan serbuk koko. Kacau hingga sebati.

Masukkan pula nestum dan kacau lagi hingga sebati.

Akhir sekali masukkan biskut jejari. Balik-balikkan biar sebati.

Tuangkan ke atas helaian plastik dan gulung menjadi bentuk silinder. Twist' kedua-dua hujung plastik biar kemas. Simpan dalam petias sehingga 'set'. 

Untuk menghidangkannya, keluarkan dari plastik dan potong kepada saiz yang dikehendaki.

Selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment