Translate

Wednesday 8 February 2017

Pasembur

Pasembur merupakan salad India Malaysia yang terkenal di utara tanahair khususnya di Pulau Pinang. Bahan seperti timun, taugeh, telur rebus, sengkuang, tauhu goreng, makanan laut yang digoreng celup tepung, cucur udang dan lain-lain yang dihidangkan bersama kuah kacang yang khusus untuk pasembur. Kuah kacang untuk pasembur ini tak sama dengan kuah kacang  yang dimakan dengan sate atau nasi impit atau cucur udang. Kuah untuk pasembur ini biasanya dicampur dengan udang kering atau sotong kering atau belacan. Ada juga resipi yang menggunakan udang kecil yang dikisar halus. 







Pasembur versi derhaka. Kebiasaannya tempe tidak digunakan sebagai bahan untuk pasembur, sebaliknya ianya digunakan untuk pecal. Tapi disebabkan telur yang saya rebus terhangit, jadi saya gantikan dengan tempe goreng..




Cucur udang, kentang rebus, tempe goreng, taugeh yang dicelur, kacang panjang yang dicelur, tauhu goreng, timun dan sengkuang antara bahan-bahan yang saya gunakan kali ini..





Kalau ada udang, sotong, ketam yang digoreng celup tepung tentunya lebih sedap.. Sayang sekali saya terlupa nak dapatkan semua bahan tersebut ..








Pasembur
Resipi & foto: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi

Bahan-bahan:
200g keledek oren 
1 1/2 labu bawang besar 
4-5 ulas bawang putih 
1 1/2 sudu makan membumbung cili kisar (boleh lebihkan kalau suka lebih pedas)
Sedikit udang kering/belacan/sotong kering
2 sudu teh peanut butter (optional)
3/4-1 cawan kacang tanah - goreng tanpa minyak dah kisar jangan terlalu halus
Segenggam bawang goreng - kisar dengan sedikit air
1/2 kiub ayam - jika suka
Gula melaka dan gula pasir secukup rasa (kali ni saya guna gula perang saja)
Garam secukup rasa
Air asam jawa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara buat kuah pasembur:
* Rebus keledek hingga empuk dan kisar halus. Ketepikan (air rebusan keledek boleh digunakan untuk memasak kuah).
* Rendam udang kering/sotong kering jika menggunakannya biar lembut dan toskan.
* Kisar kasar bawang besar, bawang putih dan udang kering/sotong kering/belacan.
* Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama cili kisar hingga wangi dan naik minyak.
* Masukkan kisaran keledek, air secukupnya (boleh guna air rebusan keledek tadi), air asam jawa, kacang tanah, bawang goreng, kiub ayam, peanut butter, gula dan garam. Renihkan selama 15-20 minit sambil dikacau sekali sekala.

Hidangkan kuah bersama:
Kacang panjang - dicelur
Taugeh - dicelur
Tauhu - digoreng
Telur - direbus
Kentang - direbus
Udang, ketam, sotong - digoreng celup tepung
Sengkuang
Timun
Cucur udang


No comments:

Post a Comment