Translate

Tuesday 5 April 2016

Puding Mangga









Puding Mangga yang sungguh menyegarkan. Sangat sesuai dihidangkan sebagai pencuci mulut atau juadah minum petang terutama semasa cuaca panas. Lapisan bawahnya dibuat menggunakan isi mangga yang dikisar halus, manakala lapisan atasnya menggunakan isi mangga segar yang dihiris halus dan disusun menyerupai kelopak bunga. Puding ini juga sangat sesuai dibuat sebagai hantaran pertunangan atau perkahwinan.









Puding Mangga
Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
(Sukatan menggunakan cawan dan sudu metrik)

Bahan untuk lapisan bawah:
5g serbuk agar-agar
1 3/4 cawan (435 ml) air
200g isi mangga
1/4 cawan (60 ml) susu cair
1/4 cawan + 1 sudu besar gula (atau secukup rasa)
1/2 sudu teh vanilla 

Bahan untuk lapisan atas:
5g serbuk agar-agar
2 cawan (500 ml) air
1/4 cawan gula (boleh kurangkan)
1/2 sudu teh vanilla (atau sehelai daun pandan disimpul)
Mangga secukupnya - untuk hiasan

Cara membuatnya:
Sediakan lapisan bawah puding dahulu: Kisar mangga bersama sebahagian air dan ketepikan. 

Satukan baki air bersama gula dan serbuk agar-agar dan masak sambil dikacau sekali sekala hingga mendidih dan gula serta serbuk agar-agar larut. 

Masukkan mangga yang dikisar dan vanilla. Masak atas api sederhana sambil dikacau selalu sehingga mendidih semula. 

Angkat dan tuangkan ke dalam acuan. Ketepikan sehingga keras. Bila sudah keras cakar permukaan puding dengan garfu. Ketepikan.

Sediakan pula lapisan atas puding: 
Kopek kulit mangga dan isinya dipotong nipis-nipis. Susun isi mangga di atas puding tadi mengikut kreativiti masing-masing. Ketepikan.

Satukan semua bahan-bahan untuk lapisan atas puding dan masak atas api sederhana sambil dikacau sekali sekali hingga mendidih dan gula serta agar-agar larut. 

Angkat dan tapiskan. Tuang perlahan-lahan ke atas mangga yang disusun tadi. 

Sejukkan dahulu puding ini sebelum dihidangkan.





No comments:

Post a Comment