Translate

Saturday 16 January 2016

Puding Berkuah



Puding yang sangat sesuai dihidangkan sebagai pencuci mulut dan untuk minum petang, terutama sekali semasa cuaca panas. Digandingkan pula dengan kuah serta buah longan atau laici dalam tin menjadikannya lebih istimewa.






Puding Berkuah
Mufidah Abdul Hadi Alyunusi

Bahan-bahan untuk lapisan puding:
9 g agar-agar bertali
2 1/2cawan air (boleh tambah hingga 3 cawan air jika suka puding yg lembut)
3/4 cawan gula (atau secukup rasa manis)
1 cawan susu cair
Sedikit pewarna merah
Sedikit perisa ros

Bahan-bahan untuk lapisan jelly:
2 bungkus jelly jenama Nona - sebarang perisa digemari (saya guna perisa strawberry)
700 ml air

Bahan-bahan untuk kuah:
Laici atau longan dalam tin - sejukkan
Susu cair - sejukkan
Air batu

Cara membuatnya:

Rendam agar-agar selama 1/2 jam. Bilas dan toskan. Satukan agar-agar bersama 3 cawan air dan masak sehingga air mendidih dan agar-agar larut. Masukkan gula dan kacau sehingga larut. Masukkan pula susu cair, pewarna dan perisa ros. Kacau setiap masa sehingga adunan mendidih. Angkat dan tapiskan ke dalam bekas. Ketepikan sehingga separuh beku. Sediakan pula lapisan jelly. Masak 700 ml air sehingga mendidih. Masukkan serbuk jelly dan kacau sehingga larut. Angkat dan tuangkan ke atas puding yang separuh beku tadi. Tidak mengapa jika sebahagian dari jelly yang dituang tadi menembusi lapisan puding. Sejukkan dalam peti ais dan hidangkan begitu sahaja atau bersama kuah.

Cara membuat kuah: Satukan laici atau longan (bersama sirapnya sekali) bersama susu cair secukupnya. Tambahkan air batu





No comments:

Post a Comment