Translate

Tuesday 23 February 2016

Kentang Panggang Yougurt





Idea untuk membuat Kentang Panggang Yougurt timbul setelah cuba memanggang ayam menggunakan perapan yang dibuat dari yougurt dan mendapat kepujian dari seluruh ahli keluarga. Alhamdulillah percubaan membuat kentang panggang yougurt ini berjaya menambat selera seluruh ahli keluarga.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat kentang panggang yang enak ini ialah:

5 biji kentang - dibuang kulit dan potong dadu sederhana besar 
3 ulas bawang putih - dicincang
100 ml plain yougurt
1/2 sudu teh paprika (kalau suka pedas boleh gantikan dengan serbuk cili)
Sedikit serbuk lada putih atau hitam
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit daun parsley dan daun bawang - dicincang halus (boleh gantikan dengan herba lain yang digemari)
1/2 sudu teh jintan putih (biji) - jika suka


    


Kentang yang dipotong dicelur sebentar dalam air mendidih yang bercampur sedikit garam selama 
6-7 minit (separuh masak). Toskan airnya dan satukan dengan semua bahan-bahan lain.





Gaul sehingga rata dan perapkan di dalam bekas bertutup di dalam petiais sekurang-kurangnya 4 jam.






Panaskan kuali leper atau kuali ajaib dan masukkan sedikit saja minyak supaya kentang tidak melekat pada kuali. Masukkan kentang tadi bersama perapannya. Balikkan sekali sekala hingga empuk dan luarnya agak garing.






Kentang Panggang Yougurt sedia untuk dihidangkan. Sesuai dihidangkan bersama nasi panas sebagai juadah sampingan. Enak juga digandingkan bersama capati, naan, puri dan lain-lain.

Jom semak semula resipinya:

Kentang Panggang Yougurt
Mufidah Abdul Hadi Alyunusi

Bahan-bahan:
5 biji kentang - dibuang kulit dan potong dadu sederhana besar 
3 ulas bawang putih - dicincang
100 ml plain yougurt
1/2 sudu teh paprika (kalau suka pedas boleh gantikan dengan serbuk cili)
Sedikit serbuk lada putih atau hitam
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit daun parsley dan daun bawang - dicincang halus (boleh gantikan dengan herba lain yang digemari)
1/2 sudu teh jintan putih (biji) - jika suka

Cara membuatnya:
Masak air yang agak banyak bersama sedikit garam, anggaran tenggelam kentang di dalamya. Bila air sudah mendidih, masukkan kentang dan masak atas api sederhana lebih kurang 6-7 minit hingga 3/4 masak. Angkat, tapis dan lalukan di bawah air yang mengalir sebentar untuk menghentikan proses memasak. Toskan airnya. Masukkan kentang ke dalam bekas dan masukkan yougurt, serbuk lada, serbuk paprika atau cili, jintan putih, parsley, daun bawang, gula, garam dan gaul hingga sebati. Tutup bekas tadi dan simpan dalam petiais selama beberapa jam. Panaskan magic pan atau kuali leper dan masukkan sedikit saja minyak. Bila sudah panas, masukkan kentang. Balikkan sekali sekala dan panggang hingga luarnya agak garing. 







No comments:

Post a Comment